Toolbar

Ria Beekers

Interview Ria Beekers

Oosterhout, Maart 2017

De Stichting Open Ateliers Oosterhout bestaat uit ruim 20 leden. 

Ria Beekers portret2

Maandelijks leert u een van hen een beetje beter kennen via een vraaggesprek. Bestuurslid Jolanda Oosterop ging in gesprek met keramiste Ria Beekers.

Ria Beekers woont en werkt in Dorst aan de Baarschotsestraat 58. Haar atelier aan huis is gelegen in een mooie tuin. Zowel in de tuin als het atelier is veel te zien van het werk van Ria. In het atelier geeft zij lessen in groepsverband.

 

In 1990 bezocht ze een jaarmarkt in Dorst, waar ze erg onder de indruk was van het werk dat een keramiste ten toon stelde. Ze heeft deze dame overgehaald om les te gaan geven aan haar en een aantal andere dorpsgenoten. Vervolgens kreeg ze 2,5 jaar les van Hans Meeuwsen in Goirle die haar adviseerde de opleiding in Gouda te volgen. Dat bleek een gouden greep te zijn. Ria professionaliseerde haar werk nog verder en volgde in Gouda 4 jaar lessen in handvormen en draaien met een extra specialisatiejaar draaien.
In 2007 volgde de opening van haar eigen atelier, dat in de jaren erna steeds verder werd uitgebouwd.

 

kast lokaal

 

Ria is haar hele leven creatief geweest. Vele technieken probeerde ze uit. Zoals fotografie, dans, tekenen, edelsmeden etc. Maar klei heeft haar geraakt of zoals ze zelf zegt misschien heeft de klei haar wel gevonden. Nog steeds zoekt ze naar andere disciplines om haar keramiek mee te combineren. Vorig jaar is ze gestart met de Glaskunstacademie in Antwerpen.

Het werk van Ria kenmerkt zich niet door één speciale stijl. Ze laat zich in haar ontwerpen en werk leiden door zaken waar ze op dat moment door geraakt wordt. Ook richt ze zich op de uitvaartbranche. Momenteel werkt ze aan een serie urnen. Ze is voortdurend op zoek naar nieuwe technieken. Zo onderzoekt en experimenteert ze nu met de Obvara techniek in de Raku-oven. Dit is van oudsher een techniek om keramiek waterdicht te maken. Daarbij worden o.a. ingrediënten gebruikt zoals havermout en karnemelk. De oven wordt hierbij geopend op een temperatuur van 1000 gr zonder dat het materiaal er onder lijdt.
Ria zal niet lang in één techniek blijven hangen, voor je het weet is ze alweer onderweg om iets nieuws uit te proberen.

ovens

Geometrische vormen, platonische lichamen, de levensbloem en geboortekolam uit Noord India inspireren haar enorm. De kennis uit een eerdere tekenopleiding komt daarbij goed van pas.

Haar werk spreekt een brede doelgroep aan. Ze maakt beelden van godinnen, urnen, maar ook voor een vogeldrinkschaal of een persoonlijk ontwerp kunt u bij haar terecht.

Ria is fysiek niet dagelijks met keramiek bezig, maar haar hoofd draait overuren. Veel van wat ze waarneemt neemt ze mee in haar werk.
Kunstenaars die ze bewondert zijn o.a. John Morris –installatiekunst en Alex Gray. Optische illusies, schaduwkunst en papierkunst raken haar.

Op de vraag of ze nog een kunstdroom wil verwezenlijken, antwoord ze meteen dat ze nog eens een wolf op ware grootte wil maken, puur omdat het dier haar intrigeert. En ze zou zich graag meer toeleggen op de afscheidsbranche, de urnen. Andere ambities heeft ze op dit moment niet. Zoals zij zegt ‘het komt zoals het komt’.

U bent op afspraak van harte welkom in het atelier van Ria Beekers, waar zij u graag informeert over de lessen en u haar werk kunt bekijken en kopen.

Baarschotsestraat 58, 4849 BL Dorst
Telefoon 06 5593 3229
www.sri-keramiek.nl

 

Open Atelier Oosterhout op 14 en 15 september 2019

Open Ateliers Oosterhout

De bij Stichting Open Ateliers Oosterhout aangesloten kunstenaars stellen dit weekend hun ateliers open voor alle publiek. Download deelnemers en plattegrond hier

Ook zijn er enkele gastlocaties:
- Galerie La Bonne Heure, Leijsenhoek 61 Oosterhout.
- Theater de Bussel, Torenstraat 10 4901 EJ Oosterhout
- Toren Sint-Jansbasiliek, Ingang Torenstraat 4901 EP Oosterhout
- Stadstuin De Schelp, De Vijzel 6 4901 JH Oosterhout
- Kunstgalerie in de Oude Toren, Arendstraat 35 4901 JJ Oosterhout

Alle deelnemers zijn geballoteerd op hun kunstenaarschap en hebben in Oosterhout NB of in een van de aangrenzende kerkdorpen hun atelier. Het zijn kunstenaars van uiteenlopende disciplines.
 
De kunstenaars ontvangen u dit weekend graag van 12.00 – 17.00 uur.
Kijk voor het volledige programma hier
Een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars is ingericht in de Vlaamse schuur aan de Leijsenstraat 31 in Oosterhout. Ook is er een prachtige beeldentuin.
 

Wordt vriend van Open Ateliers Oosterhout

Klik hier om te bekijken hoe.