Toolbar

Rien Arnouts

Interview Rien Arnouts

Zoals beloofd gaan we vanaf nu maandelijks op bezoek bij een van onze leden. We leren elkaar op deze manier beter kennen. De interviews worden ook gepubliceerd op onze Facebookpagina. Nora Kruik ging in gesprek met Rien Arnouts.

Rien Arnouts woont en werkt in Oosterhout aan de Venkelhof 6.Rien Arnouts

Veertig jaar lang was Rien werkzaam als docent van de afdeling detailhandel van het Florijn College in Breda.

Hij volgde de Tilburgse Kunstacademie, een 8 jarige opleiding en rondde deze in 4 jaar tijd, met goed gevolg, af. Hij werkte met uiteenlopende kunstvormen.

Als keramist startte hij met een voorkeur voor ruimtelijk werk. Later kwam het werken met brons erbij.

Rien combineert wonen en werken. Hij heeft atelier aan huis en ontvangt er bezoekers. Zijn prachtige keramische- en bronzen beelden zijn hier te koop. In zijn atelier vind je o.a. de keramiekoven en ervaar je hoe Rien te werk gaat.

Vele leerlingen heeft hij opgeleid, hij geeft nl. al ongeveer 25 jaar keramiek lessen.

De afgelopen jaren is zijn werk niet sterk veranderd. Hij heeft een periode gewerkt vanuit de vorm van een bol. Soms ontstaan van hieruit nieuwe vormen. De bol fungeert als uitgangspunt voor zijn werk als symbool voor geboorte, aarde en kosmos. Al werkend verandert de bol van vorm.

Handen, gezichten en vooral torso’s zijn belangrijke elementen in zijn werk. De glazuren, die als een huid, het werk omgeven, hebben veelal warme aardekleuren.

Zijn stijl kenmerkt zich door realistische symboliek. Dit betekent dat hij gebruik maakt van herkenbare symbolen en thema’s in de kunst.

Inspiratie vindt Rien in de stijlen Gotiek en Jugendstil.

Een nieuw werk begint soms eerst met het maken van schetsen, maar het kan ook voorkomen dat hij gelijk met het materiaal van start gaat. Het kunstwerk krijgt dan onder zijn handen vorm of Rien heeft vooraf al een duidelijk beeld wat hij gaat uitvoeren.

Rien is een bevlogen kunstenaar die dagelijks actief is met kunst. Hij is regelmatig, samen met zijn vrouw, te vinden in diverse musea in Nederland en België, waar hij inspiratie op kan doen. Zijn favoriete musea zijn het Gronings Museum, het Dordrechts Museum en het Bonnefanten Museum in Maastricht.Rien Arnouts 2

Zijn eigen werk heeft zich in de loop der jaren verspreid over het binnen en buitenland onder particulieren en overheid.

Zijn wens is doorgaan met het maken van kunst en natuurlijk gezond blijven. Maar zijn grootste wens is toch nog een keer dat ene bijzondere kunstwerk te gaan maken.

En toen ik zijn werk mocht bewonderen in het atelier zag ik dat er al heel veel mooie en bijzondere beelden door hem gemaakt zijn.

En op onderstaand krantenbericht is hij en wij als Open Ateliers Oosterhout natuurlijk trots.

Ieder jaar wordt de Cultuurprijs uitgereikt aan een persoon, stichting, vereniging, organisatie of activiteit die op een bijzondere bijdrage levert/heeft geleverd aan de cultuur van Oosterhout en die in Oosterhout is gevestigd of werkt. Hij of zij ontvangt de penning gemaakt door beeldend kunstenaar Rien Arnouts.

U bent op afspraak van harte welkom in het atelier van Rien Arnouts, waar u zijn sculpturen in brons en keramiek kunt bekijken en kopen.


Venkelhof 6, 4907 HK Oosterhout
Telefoon 0162 – 422 335
www.rienarnouts.nl

Stg Open Ateliers Oosterhout viert dit jaar haar 30 jarig jubileum

Open Ateliers Oosterhout

De kunstenaars van OAO zetten de deuren van hun ateliers dit jaar wijd open voor publiek en laten zo hun gasten op een laag-drempelige wijze kennismaken met hun passie en hun werk.

De overzichtstentoonstelling wordt ingericht in De Houthallen, Wilhelminakanaal Zuid 104, ingang en gratis parkeren via de Eijkdijk (is het voormalig Galvanitas terrein).

De feestelijke opening op vrijdagavond 10 september gaat helaas niet door omdat dit door de geldende corona-maatregelen niet goed mogelijk is.

De ateliers zijn open op 11 en 12 september van 12.00 u tot 17.00 u

De overzichtstentoonstelling en Gallerie La Bonne Heure zijn open op:

Zaterdag 11 en zondag 12 september én

Zaterdag 18 en zondag 19 september van 10.00 u tot 17.00 u

Deelnemende kunstenaars en hun gasten:

Download hier flyer

 

Via Facebook en Instagram kun je de voortgang volgen.

Ook publiceren wij daar regelmatig herinneringen uit het 30 jarig verleden.

 

Wordt vriend van Open Ateliers Oosterhout

Klik hier om te bekijken hoe.