Toolbar

Rien Arnouts

Interview Rien Arnouts

Zoals beloofd gaan we vanaf nu maandelijks op bezoek bij een van onze leden. We leren elkaar op deze manier beter kennen. De interviews worden ook gepubliceerd op onze Facebookpagina. Nora Kruik ging in gesprek met Rien Arnouts.

Rien Arnouts woont en werkt in Oosterhout aan de Venkelhof 6.Rien Arnouts

Veertig jaar lang was Rien werkzaam als docent van de afdeling detailhandel van het Florijn College in Breda.

Hij volgde de Tilburgse Kunstacademie, een 8 jarige opleiding en rondde deze in 4 jaar tijd, met goed gevolg, af. Hij werkte met uiteenlopende kunstvormen.

Als keramist startte hij met een voorkeur voor ruimtelijk werk. Later kwam het werken met brons erbij.

Rien combineert wonen en werken. Hij heeft atelier aan huis en ontvangt er bezoekers. Zijn prachtige keramische- en bronzen beelden zijn hier te koop. In zijn atelier vind je o.a. de keramiekoven en ervaar je hoe Rien te werk gaat.

Vele leerlingen heeft hij opgeleid, hij geeft nl. al ongeveer 25 jaar keramiek lessen.

De afgelopen jaren is zijn werk niet sterk veranderd. Hij heeft een periode gewerkt vanuit de vorm van een bol. Soms ontstaan van hieruit nieuwe vormen. De bol fungeert als uitgangspunt voor zijn werk als symbool voor geboorte, aarde en kosmos. Al werkend verandert de bol van vorm.

Handen, gezichten en vooral torso’s zijn belangrijke elementen in zijn werk. De glazuren, die als een huid, het werk omgeven, hebben veelal warme aardekleuren.

Zijn stijl kenmerkt zich door realistische symboliek. Dit betekent dat hij gebruik maakt van herkenbare symbolen en thema’s in de kunst.

Inspiratie vindt Rien in de stijlen Gotiek en Jugendstil.

Een nieuw werk begint soms eerst met het maken van schetsen, maar het kan ook voorkomen dat hij gelijk met het materiaal van start gaat. Het kunstwerk krijgt dan onder zijn handen vorm of Rien heeft vooraf al een duidelijk beeld wat hij gaat uitvoeren.

Rien is een bevlogen kunstenaar die dagelijks actief is met kunst. Hij is regelmatig, samen met zijn vrouw, te vinden in diverse musea in Nederland en België, waar hij inspiratie op kan doen. Zijn favoriete musea zijn het Gronings Museum, het Dordrechts Museum en het Bonnefanten Museum in Maastricht.Rien Arnouts 2

Zijn eigen werk heeft zich in de loop der jaren verspreid over het binnen en buitenland onder particulieren en overheid.

Zijn wens is doorgaan met het maken van kunst en natuurlijk gezond blijven. Maar zijn grootste wens is toch nog een keer dat ene bijzondere kunstwerk te gaan maken.

En toen ik zijn werk mocht bewonderen in het atelier zag ik dat er al heel veel mooie en bijzondere beelden door hem gemaakt zijn.

En op onderstaand krantenbericht is hij en wij als Open Ateliers Oosterhout natuurlijk trots.

Ieder jaar wordt de Cultuurprijs uitgereikt aan een persoon, stichting, vereniging, organisatie of activiteit die op een bijzondere bijdrage levert/heeft geleverd aan de cultuur van Oosterhout en die in Oosterhout is gevestigd of werkt. Hij of zij ontvangt de penning gemaakt door beeldend kunstenaar Rien Arnouts.

U bent op afspraak van harte welkom in het atelier van Rien Arnouts, waar u zijn sculpturen in brons en keramiek kunt bekijken en kopen.


Venkelhof 6, 4907 HK Oosterhout
Telefoon 0162 – 422 335
www.rienarnouts.nl

Open Atelier Oosterhout op 14 en 15 september 2019

Open Ateliers Oosterhout

De bij Stichting Open Ateliers Oosterhout aangesloten kunstenaars stellen dit weekend hun ateliers open voor alle publiek. Download deelnemers en plattegrond hier

Ook zijn er enkele gastlocaties:
- Galerie La Bonne Heure, Leijsenhoek 61 Oosterhout.
- Theater de Bussel, Torenstraat 10 4901 EJ Oosterhout
- Toren Sint-Jansbasiliek, Ingang Torenstraat 4901 EP Oosterhout
- Stadstuin De Schelp, De Vijzel 6 4901 JH Oosterhout
- Kunstgalerie in de Oude Toren, Arendstraat 35 4901 JJ Oosterhout

Alle deelnemers zijn geballoteerd op hun kunstenaarschap en hebben in Oosterhout NB of in een van de aangrenzende kerkdorpen hun atelier. Het zijn kunstenaars van uiteenlopende disciplines.
 
De kunstenaars ontvangen u dit weekend graag van 12.00 – 17.00 uur.
Kijk voor het volledige programma hier
Een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars is ingericht in de Vlaamse schuur aan de Leijsenstraat 31 in Oosterhout. Ook is er een prachtige beeldentuin.
 

Wordt vriend van Open Ateliers Oosterhout

Klik hier om te bekijken hoe.