Ank van Sambeek
Ank van Samsbeek

Ank van Samsbeek

Sier, versieren, mooier maken. Ik denk dat mensen in het algemeen daarmee altijd bezig zijn geweest. De uitdrukkingsvormen zijn vaak verrassend; zich beschilderen, tatoeëren, vervaardigde sieraden, door de eeuwen waren alle mogelijke vormen al wel eens aan de orde.

En ook ik oefende me als klein meisje al in het kralen rijgen, schelpjes, knoopjes en allerlei andere materialen verwerken tot iets moois, touw knopen, borduren, punniken en zo meer.

 

Zilver was aantrekkelijk, maar om dat zelf te verwerken kwamen er nogal wat niet voor de hand liggende technieken in beeld: zagen, boren, buigen, solderen, smeden. Er waren ook allerlei vaak erg prijzige gereedschappen nodig. Maar vooral: hoe maak je het, kan ik dat, ideeën genoeg, maar de uitvoering was niet zo simpel.

Om dit vak (deels) onder de knie te krijgen nam ik een aantal jaren lessen bij gevestigde vaklui op het gebied van edelsmeden. Bij de ene leer je dit onderdeel, de andere is weer beter in andere technieken. Af en toe een andere leermeester helpt je verder. Nog steeds steek ik mijn licht op bij de professionals.

Inspiratie is overal te vinden. Kijk om je heen, de natuur biedt een onuitputtelijke bron. Zo heb ik me de laatste tijd erg beziggehouden met werk van Matisse, die op zijn beurt ook door de natuur is geïnspireerd. Verder werk ik samen met Hennie van Tongeren; iemand die prachtige glaskralen maakt en op dat gebied veel techniek onder de knie heeft.

 

Contactgegevens:

Prov.weg 108, 4909 AL Oosterhout
Tel: 0162458204 / 0640425550
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.